Marmottenlof

Juffrouw Roos komt met een groot Curver krat het klaslokaal binnen. Alle leerlingen zitten netjes aan hun tafeltjes, de enige dag dat ze al klaar zitten voordat de juf er is. De brutaalste hebben een extra broodtrommeltje op hun tafeltjes gezet, altijd dezelfde, dezelfde kinderen die hun hand opsteken nog voordat Roos de vraag heeft gesteld. Soms schreef ze een som op het bord en hoorde ze Lowieke het antwoord zeggen voordat zij iemand de beurt had kunnen geven.
De diertjes piepen in het krat, ze hoort hun nageltjes over het krantenpapier krassen. Ze had vorig jaar een doorzichtig krat gebruikt, maar dat was toch niet handig. Na een tijdje waren de dieren zo onrustig geworden dat er gevechten uitbraken, uiteindelijk was een van de beestjes dodelijk gewond geraakt. Dat zorgde dan weer voor onrust onder de leerlingen.

Niet alle ouders zaten er natuurlijk op te wachten dat hun kinderen met meerdere beestjes thuis kwamen. Roos gaf in de nieuwsbrief aan dat de diertjes terug gebracht konden worden naar de dierenwinkel of de kinderboerderij, maar sinds een aantal ouders een taxidermist hadden gecontacteerd bood die een groepskorting aan. In de nieuwsbrief zat een coupon waarmee ze de korting konden krijgen. De diertjes zouden dan binnen drie dagen bij de ouders opgehaald worden. Sommige ouders hadden al een tankje gas klaar staan om de diertjes mee te bedwelmen, die gingen dan meteen de vriezer in en werden bevroren opgestuurd.

Om kwart voor drie is het zo ver. De hele dag hebben de kinderen steeds blikken op het krat geworpen. In de pauzes heeft Roos een hand met brokken in de bak gegooid. Ze gaat voor de klas staan, het papier in haar handen. Er staat een hele lijst met namen en daar dan een prestatie achter. Het hardst gegroeid is Leonie, ze is verbaasd, en stapt naar voren, ze mag zelf een beestje uit de bak pakken. Als eerste van de kinderen mag ze in de bak kijken en de anderen kijken naar haar om te zien wat zij heeft gezien, wat voor beesten er in de bak zitten. Daarna volgen er marmotten voor het beste in rekenen, in aardrijkskunde, geschiedenis, taal, muziek. Dan nog voor het minste keren ziek, daarna voor altijd op tijd en de mooiste spreekbeurt. En zo gaat ze de hele lijst af. Pieter heeft zes marmotten gekregen, netjes in de broodtrommel die al klaar stond. Misschien zitten er nog wat kruimeltjes van zijn boterhammen in. Jacob heeft zijn marmot in de zak van zijn vest gestopt. Hij had er niet op gerekend, maar zijn spreekbeurt over prikkeldraad was erg indrukwekkend.